Tidsresa

IMG_2448Tidsresa

Med hjälp av fantasi förflyttar vi oss till bestämd tid. Det kan vara 1920-tal, 1700-talet, 1600-talet, någon tid som varit, för att få uppleva hur det var då.

Kulturpedagog Camilla (Olsson) Ekström har tagit del av museet Jamtlis kurser i “Tidsresor” och ingår i nätverket där fler jobbar med tidsresor.

Under 1-2 timmar kan elever få uppleva en tidsperiod med alla sinnen. Vi har t.ex. jobbat i Gamla Hagalund, i 20-talsmuseet som heter Sadelmakare Öbergs Hus. I det huset har barn, iklädda förkläden, skjortor, hucklen och vegamössor, fått rosta, mala och koka kaffe i vedeldad spis, hugga ved, dansa till trattgrammofon, fått göra sysslor som krävdes på den tiden och hantverk.

Vi kulturpedagoger har läst in oss under den valda tidsperioden. Vi är i roll och gestaltar de personer som levde där just då, pratar och agerar som man gjorde på den tiden. I Salems kommun har vi utfört tidsresor i torpet vid nedre Söderby. I Sigtuna har vi varit i ett torp i Viby.  Vi belyser torparlivet i slutet av 1800-talet. Kommunerna har använt sig av skapande skola medel från Statens kulturråd. ( Se mer information i fliken skapande skola eller gå in på Statens kulturråds hemsida för mer information om skapande skola medel.)

IMG_2510

SONY DSC