IMG_2448Tidsresa

Med hjälp av fantasi förflyttar vi oss till bestämd tid. Det kan vara 1920-tal, 1700-talet, 1600-talet, någon tid som varit, för att få uppleva hur det var då.

Kulturpedagog Camilla Olsson (Ekström) har tagit del av museet Jamtlis kurser i “Tidsresor” och ingår i nätverket där fler jobbar med tidsresor.

Under 1-2 timmar kan elever få uppleva en tidsperiod med alla sinnen. Vi har t.ex. jobbat i Gamla Hagalund, i 20-talsmuseet som heter Sadelmakare Öbergs Hus. I det huset har barn, iklädda förkläden, skjortor, hucklen och vegamössor, fått rosta, mala och koka kaffe i vedeldad spis, hugga ved, dansa till trattgrammofon, fått göra sysslor som krävdes på den tiden och hantverk.

Vi som kulturpedagoger har läst in oss så vi vet vad som hände den tidsperiod vi valt. Vi är i roll och gestaltar de personer som levde där just då, pratar och agerar som man gjorde på den tiden. I Salems kommun har vi utfört tidsresor i torpet vid nedre Söderby. I Sigtuna har vi varit i ett torp i Viby.  Vi belyser torparlivet i slutet av 1800-talet. Kommunerna har använt sig av skapande skola medel från Statens kulturråd. ( Se mer information i fliken skapande skola eller gå in på Statens kulturråds hemsida för mer information om skapande skola medel.)

 

IMG_2510 SONY DSC