År 2015 deltog vi i Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö –
– vi vill fortfarande dela med oss vad vi gjorde då – en liten inblick i hur vi arbetar i skolorna.
De som passerade vår monter fick smaka på en dryck och äta ett bröd. Man skulle gissa vad det var för dryck och hur mycket bark brödet innehöll. Här är svaren:
Drycken: Vatten, citron, socker och växten/örten: Älggräs
Drycken hade kulturpedagog Helena Gustafsson kokat och den drycken bjöd vi elever och lärare på under Kulturprogrammet ”Naturens hemligheter” som handlade om växter, natur, Carl von Linné och Allemansrätten.
Brödet: Ingrediensen som man använde under torpartiden för att dryga ut när man inte hade tillräckligt med vetemjöl var bark. Vitbarken från tall. Brödet på mässan i vår monter innehöll 4% vitbark med enbär.
Brödet vi bjöd på heter Skogsknäcke och är bakat i Lillhärdal, Härjedalen.
Brödet bjuder vi eleverna på under 1800-talets tidsresor och speciellt under torpartiden. Se mer information under fliken skola och ”Tips på skapande skola-arbete” eller fliken ”din kulturhistoria” under tidsresa.
Över 200 personer smakade på drycken och brödet när vi ställde ut på Skolforum.
Roligt!
Det är precis så vi vill jobba, att komma ihåg, lära sig och bli nyfiken på att veta mer genom att lära sig med hjälp av alla sinnen.
Vill du veta mer hur vi arbetar i förskolorna och skolorna så får du gärna höra av dig. Med hjälp av t.ex. skapande skola medel kan ni använda er av en Kulturpedagog. info@camillakulturpedagog.se